Lata dagar

 
I julens kölvatten tar vi det väldigt piano... Pannkakspiano!
 
Dessa "Obama" pannkakor hittade jag i Elle mat & vin, hittills det bästa receptet
på Amerikanska pannkakor jag funnit...
 
Pannkakor för lata dagar
 
3 Ägg
5 dl mjölk
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
ev 1 tsk vaniljsocker
 
Dela äggvitan från gulan och vispa till hårt skum.
Blanda de torra ingredienserna och häll i äggulan & mjölken- vispa till slät smet.
Vänd ned smeten i äggvitorna och grädda ca 3 åt gången.
 
Servera med bär och lönnsirap!
Sen är man redo för pulkaåkning eller soffläge.
 
 

Kola(kaks)smulpaj

 
KOLA(kaks)SMULPAJDEGEN 
 
200 g smör
2 dl socker eller farinsocker
4 msk ljus sirap
5-7dl mjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 dl Mango
2 dl Hallon (om du tar frysta släng på lite potatismjöl)
100 g vit choklad (grovt hackad)

Gör degen och låt den vila ca 1 timme i kylen, hyvla den med osthyvel över frukten & bären.
Toppa med lite brunt farinsocker eller muscodavosocker och grädda typ 
15-20 min i 200°-ish.
 
Servera med vaniljglass

Chokladbrowniekaka

 
Detta har blivit något av ett favoritrecept här hemma, och på jobbet :-)
Eftersom jag får bakryck och bakar mer än vi möjligtvis KAN äta upp så brukar jag ta med 
det som blir över till jobbet! (Jag la upp detta för inte så länge sen, men...here it comes again!) 
 
200 g smör
2½ dl socker
1 ägg
5 dl mjöl
5 msk kako
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
150-200 g grovt hackad choklad, jag tog mjölkchoklad, vit & mörk!


Vispa socker och smör fluffigt, tillsätt ägget.
TIPS! Byt lite av smöret mot rapsolja- det blir mycket lättare att vispa fluffigt!
Upptäckte detta tack vare avsaknad av lite smör som jag tänkte kompensera med olja! 
Blanda de torra ingredienserna med chokladhacket & häll i smörblandningen.

Klicka ut smeten på plåt i tre längder, förr har det stått man ska rulla ut i tre längder,
eller göra bollar... Jag var lat och smeten blir rätt kletig så jag la bara ut den och plattade till lite.
 
Grädda i ca 180° i 12 min (inte mer! Det ska vara lite kladdigt, godare så!)
 
När du tar ut dem, skär vit choklad över, den smälter av värmen...
Dela med kniv, eller som jag med tårtspade! Den är perfekt för jobbet!
 
 

Sommartårta i snön!

 
Vi firade med jordgubbstårta också - alltid färska bär!
 
Fyllningen bestod av grädde & jordgubbspure. När man gör "sylt" själv blir det så mycket fräschare, dessutom mindre sött. Jag älskar tårta- men det får inte vara för sött och de flesta tårtor man köper smakar i ärlighetens namn knappt någonting! Nej tack! Livet är för kort för dålig tårta :-)
 
Tårtbotten (världens bästa!)

5 ägg
3 dl socker
1½  mjöl
1½  potatismjöl
2½ bakpulver
 
Vispa ägg & socker vitt & fluffigt- kör ALLTID på lägsta hastigehet, du kan öka efter ett tag, men
det är inte nödvändigt! Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Vill du göra chokladkaka kan du ersätta 1/2 dl mjöl med kakao!

175° i 40 min. Jag använde två mindre springformar och förkortade tiden något.
Vi gjorde rosa tårtor så vi hade i lite karamellfärg också!
 

Systrars Söta Skära

 
Dessa små söta saker bakade jag även då Ärtan fyllde 1! Nu, tre år senare gör vi dem igen, tillsammans!
 
Kakor
100 gram rumsvarmt smör
½ dl grädde
2 ½ dl mjöl
 
Rör ihop till en slät deg och ställ i kylen 1 timme.
Kavla ut på mjölat bord till ca 5 mm tjock. Stansa ut små rundlar, ca 2 cm i diameter.
Doppa i strösocker (här upptäckte jag att sockret inte ville fastna så jag tog en bit hushållspapper
och blötte rejält- tryckte kakan emot det och sen i sockret! Perfekt!)
 
Här kan man ju väla att färga sockret om man vill, det ville vi :-)
Ta bara några droppar karamellfärg och smula i sockret, som du skulle nypa en smuldeg!
 
Pricka kakorna lätt med gaffel, eller rätt igenom som jag!
Grädda 5-7 minuter i 200º, de ska INTE få färg.
 
 
När de svalnat lägg ihop dem två & två med smörkräm emellan!
Helt valfritt att smaksätta krämen. Jag hade i hallon- är det prinsesskalas så är det!
 
Smörkräm
100 gram rumsvarmt smör
ca 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
 

RSS 2.0