Buller å bång bullar

 
Eftersom vi vaknade kl 7:30 och jag tänkte bakat bullar igår men saknade jäst så kickade vi
igång söndagen med BULLBAK!
 
Bästa Bullarna
 
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
150 g smör
½ tsk salt
2 ägg
2 tsk kardemumma
ca 800 g mjöl (själv tappade jag väl en 150-200 g på golvet...)
Någon msk vaniljsocker brukar slinka ner med!
 
Så här gör jag!
Smula jästen i en STOR bunke, häll över sockret. 
Värm mjölken (jag tog 4 dl grön mjölk, en dl grädde) fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och rör ut den, tillsätt kardemumman & det
rumsvarma smöret samt hälften av mjölet och rör degen ordentligt!
Knäck i de rumstempererade äggen och rör i degen, sen nästan allt mjöl
samt saltet och arbeta degen kraftigt i ett par minuter.
Låt degen vila lite, OM det sen behövs tillsätter du mer mjöl. 
 
Låt den jäsa, i lugn och ro... När den börjar lyfta duken är det läge att
börja rulla bullar! Jag delade degen i 3 (enklare för lillärtan att kavla).
 
Fyllning
 
100 g smör
3-4 msk mjöl
vispa eller rör ihop
(detta med mjöl i smöret har jag stulit från Jan Hedh, det gör så att smöret inte
smiter ur bullen...)
 
socker/kanel/kardemumma/sirap
 
Jag höftar rätt vilt när det kommer till fyllning- den enda regel är;
"hellre för mycket"! (vilket ju inte syns på bilden ovan- där var jag inte klar!)
 
Kavla ut degen, rör rikligt med smör på, strö över socker och kanel eller
kardemumma och socker/sirap eller bara smör/socker/vaniljsocker eller riven mandelmassa/kanel/
socker eller vad ditt hjärta behagar! Exprimentera mera säger jag!
 
 
 
Sen koka kaffe, lägg bullarna i en fin skål, sätt dig på en vindskyddad och solig plats och njuuuut!
 

Maränswisssås

 
Mörk, djup och klibbig! Chokladsås för sötaste marängswissen!
 
Chokladsås
 
1 dl socker
1 dl kakao
½ krm salt
1 dl vatten/mjölk/grädde
 
Blanda allt i en tjockbottnad kastrull & värm under omrörning!!!
Koka blank och slät ♥

Väldigt vuxen paj

 
Detta recept har suttit länge på min kyl...
Sen blev det middagsbjudning och då tänkte jag att NU!
 
Ugn 180°
Chokladpaj för de som älskar mörk choklad
 
Deg
3 dl mjöl
115 g smör
2 msk creme fraich
1 krm salt
 
Fyllning
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl röd mjölk (vilket jag inte hade så jag tog 2 dl grädde & 1 dl mellanmjölk...)
200 g mörk choklad (74% körde jag)
2 små ägg
 
Gör degen i matberedare, tryck ut (eller kavla mellan två bakplåtspapper) i
pajformen (jag tog en springform) och ställ i frysen ca 15 min.
Värm mjölk & grädde, dra av värmen och rör i chokladen så det blir en slät smet.
Låt den sen svalna något innan du rör i äggen. Ställ chokladsmeten åt sidan.
Grädda pajskalet 10 min, låt svalna innan du häller i chokladsmeten.
Grädda 10-15 min- precis så chokladen börjar stelna.
 
Jag rev vit choklad över och ställde sen ut den i den isande kylan för att svalna helt.
 
Detta är en VÄLDIGT mörk historia, inget sött alls, lite kärv och kantig...
Beroende på hur förtjust man är i mörk choklad kan man allt från älska till hata
denna paj. Vårt omdöme blev; vuxen.
 
Ska jag göra den igen kommer jag söta degen och koka en hallonkola att hälla över.

Våriga våfflor

 
Att sitta ute, i solen, och äta våfflor och dricka kaffe- DET är vår.
Än har jag inte gjort det, men Ärtan gjorde det förra helgen. Dock blev det kaffe ute idag,
sen våfflor till lunch!
 
...och för Guds skull, köp inte de där hemska våffelmixerna! Det är det enklaste som finns
att göra världens frasigaste godaste våfflor!
 
100 gram smält smör
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 dl mineralvatten (JA det måste vara bubbelvatten)
 
Smält smöret, blanda mjöl & bakpulver.
Häll i smör och mjölk och blanda.
Rör sedan i bubbelvattnet, smeten kan bli något grynig-
det gör absolut ingenting!!! Grädda och njut!
 
 
 

RSS 2.0